Bulunduğumuz konum Trabzon ve Rize şehrinin ortasında olması hasebiyle her iki vilayetinde Turizm Cazibe merkezlerine kısa sürede ulaşım kolaylığı sağlamaktadır.

Şehir Merkezi

-

Rize,Türkiye’nin kuzeydoğusunda yeralır ve Karadeniz’e sahili vardır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yeralan Rize’nin batısında Trabzon doğusunda Artvin, Güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye’nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çay olan Rize’de kivi meyvesi yetiştiriciliği de başlamış durumdadır. Fakat kivi üretimi fazla olmadığı için ancak şehrin kendi ihtiyacını karşılar.Rize ilinin ilçeleri; Ardeşen, Çamlıheşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkizdere, İyidere, Kalkandere ve Pazar’dır.

Rize Kalesi

-

Rize yöresinde ki kalelerin hemen hepsi savunma amaçlı yapılardır. Bu kalelerin içinde en önemlisi Rize Kalesidir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, 6.yy. da yenilenen kale Trabzon Devleti zamanında (13 y.y) son şeklini almıştır. Kale, iç kale ve halkın oturduğu aşağı kale olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde buna benzer kale yapıları Trabzon ve Giresun kaleleridir.

Rize çevresinde yer alan kaleler stratejik yerlere kurulmuşlardır. Bu kaleler çevresini korumak, haberleşmek, yeterince askeri kuvveti barındırmak için tesis edilmiştir. Bu kalelerden il merkezinin doğusunda, Gündoğdu Beldesi’nde bulunan Bozuk Kale ile Pazar İlçesi Yücehisar Köyü’nde bulunan Cihar Kale küçük yapılar olup, ortalarında birer gözetleme kulelerine sahiptirler. Yine Pazar İlçesi’nde, küçük bir adacık üzerinde yer alan Kız Kalesi bu kalelerden, kulesi olmadığı için ayrılır.

Çamlıhemşin İlçesi’nde, Fırtına Vadisi’nin hakim noktasında kurulan Zil Kale, Rize Kalesi’nden sonra yörenin en büyük kalesidir. Yine Çamlıhemşin İlçesi’nde, Tatos Geçidi’nde ki Kale-i Bala içinde birçok tesisata sahip olan bir kaledir. Zil Kalesi’nin ortasında yer alan kule Fırtına Vadisi’ne hakimdir. Kale Osmanlı döneminde de onarılarak kullanılmıştır.

Rize Müzesi

-

Piriçelebi Mahallesi’nde bir 19. Yüzyıl sivil mimari örneği olan “Sarı Ev” bugün kent müzesi durumundadır. Müzede arkeolojik eserler, sikkeler ve etnografik eserler sergilenmektedir. Yöresel mimari özelliklerinden biri olan müze binasının yapımında geleneksel yapı malzemeleri ve teknikleri kullanılmıştır. Günümüzde müzede çeşitli etnoğrafik eserler ile vitrin teşhirleri yer almaktadır. Müzede 76 arkeolojik eser, 594 sikke, 1129 etnografik eser olmak üzere toplam 1799 eser sergilenmektedir.

Ziraat Botanik Parkı

-

Kent merkezinde doğayla buluşmak isteyenlerin uğrak noktası durumundaki park, Karadeniz’e, Rize Kalesi’ne ve kente hakim panoromik manzara noktalarından. Cafe şeklinde hizmet veren çay bahçesi, mekanı sadece keyifli bir manzara seyri arayanların değil, hafif yiyecekler atıştırmak isteyenler içinde uygun bir seçenek haline getiriyor. Bölgede yetişen bitkilerin yanı sıra nemli iklime uyum sağlamış ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden getirilmiş ağaç ve çiçekler parkı cazibeli duruma getirmektedir.

Evvel Zaman Yöresel Yemek ve Kültür Evi

-

Rize şehir merkezinde bulunan Evvel Zaman Kültür Evi Yöresel yemek sunumunun yanı sıra tarihi eser koleksiyonu ile de geçmişe ışık tutuyor 25 yılı aşkın işletme deneyimi ile 140 yıllık tarihi eski Rize evinde hizmet veren işletme Karadeniz’in ilk ve tek kültür belgeli işletmesidir.

Çay Çarşısı

-

Rize Çay Çarşısı yaklaşık 10 dönüm alanda kurulmuştur. En önemli yanı Bardak Kule veya Tea Glass Tower 7 kat, 30 m yükseklik ve 1453 m2 kapalı alandan oluşmaktadır. İçinde 18 koltuklu topraktan bardağa çayın serüvenini anlatan 13 D sinema yer almaktadır. Bardağın son katında 360 derece panoramik görüntü veren 280 m2‘lik bir seyir terası bulunmaktadır.

Bakırcılar Sokağı

-

Rize’de günümüzde daha çok turistik amaçlı yapılan bakır dövmeciliği hem şekil bakımından hem de dövme sanatı bakımından komşu illerin bakır dövmeciliğinden farklıdır. Rize bakır dövmeciliği daha fazla işçilik isteyen ince çekiç dövmeciliğine dayanır. Başka yerlerdeki gibi iri ve seyrek darbeli değildir.

Rize bakır işlemeciliğinde yayvan güğüm, kazan ve ibrik gibi eşyaların alt bağlantı yerleri geçme-dövme şeklinde daha dayanıklı olarak yapılır. Böyle yapılmayan kazan, güğüm ve ibrik gibi eşyaların alt bağlantı yerleri ters doğru şeklinde dövme yapılarak tamamlanır. Bu bağlantının daha az dayanıklı olduğu Rize’li bakır ustalarınca ifade edilmektedir.

Kız Kalesi

-

Pazar ilçe merkezinin batısında küçük bir yarımada üzerine kuruludur. Kayalık bir zemin üzerinde bulunan kalenin kara ile bağlantısı kesilmiş durumdadır. Duvarlarındaki muntazam taş işçiliği dikkat çekicidir. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, 13. veya 14. yüzyıllarda kullanıldığı düşünülmektedir. Günümüzde tek bir gözetleme kulesiyle ayaktadır.

Pileki Mağarası

-

Özel bir taştan yapılan pileki, Karadeniz’e özgü bir mutfak gereci olup yuvarlaktır ve içi boşaltılmış çanak şeklindedir. Bu özel taş, İyidere Çiftlikköy’deki Pileki Mağarası’ndan çıkartılıp işlenmektedir ve binlerce yıldır yapılan bu işlem sonucunda Pileki Mağarası oluşmuştur. Mağara, girişte iki geniş alan, ardında ise birçok tünelden meydana gelmektedir ve içinde kuyular ve göller bulunmaktadır. Mağara, ışıklandırması ve restorasyonu tamamlanarak turizme kazandırılmıştır.

Ağaran Şelalesi

-

Ağaran Şelalesi, Rize ilinin Çayeli ilçesinde bulunan bir şelaledir. Kaynağı Şairler Deresidir. Çayeli’ne 12 kilometre uzaklıktadır. Yüksek ve sarp bir kayadan çevresine bembeyaz köpükler saçarak akmasından dolayı “Ağaran” adını almıştır

Çeçeva

-

Haremtepe olarak da bilinen Çeçeva Köyü, Karadeniz’de yer alan Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür. Rize il merkezine yaklaşık 24 km. Çayeli ilçe merkezine ise yaklaşık 6 km. mesafede konumlanmaktır.

Fırtına Vadisi

-

Rize’de yer alan akarsularımızdan birisi olan Fırtına deresi, Kaçkar dağlarının Karadeniz’e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşmuştur. Rize Ardeşen’in yaklaşık 2 km. batısında Karadeniz’e dökülen Fırtına deresi, 57 km. uzunluğundadır. Çay bahçeleri içerisinden geçen, üzerindeki kemer köprülerle süslü Fırtına deresi, raftinge elverişli parkurlara sahiptir.

Ayder

-

Bugün Rize’nin en popüler merkezi durumunda olan Ayder, Çamlıhemşin İlçesi’nin 19 km güneydoğusunda konumlanır. 1218 m rakıma sahip, Fırtına Deresi’nin sesi içinde metrelerce yüksekten akan Gürgendibi ve Gelintülü Şelalaeri’ne yürüyüş mesafesinde ve diğer görülmeye değer pek çok yerin geçiş noktası konumundadır.

Zil Kale

-

Bölgenin en dikkate değer eserlerinden birisidir. İlçe merkezinin 15 kilometre güneyinde, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerine kuruludur. Kalenin üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütlesi denizden 750 metre, dere yatağından yaklaşık 100 metre yüksekliktedir. Kale; dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelir. Dış kalenin kapısına kuzeybatı yönündeki patika bir yolla ulaşılır. Bir teras yardımıyla orta surlar seviyesine çıkılır. Buradan ikinci bir kapı yardımıyla kale içerisine girilir. Orta kale içerisinde üç önemli yapı bulunur. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir. Kulenin dört katlı olduğu duvarlardaki hatıl izleri ve kiriş deliklerinden anlaşılmaktadır. Duvarlar üzerinde doğu (vadi, manzara) yönünde kemerli pencereler, diğer taraflarda mazgal delikleri bulunmaktadır.

Kale-İ Bala

-

Çamlıhemşin ilçe merkezine 40 kilometre mesafedeki Hisarcık Köyü sınırları içinde, Fırtına Deresi’ne hakim bir noktada yer alır. Zil kale ile topografyası ve duvar işçiliği açısından benzerlikler gösterir, bu nedenle aynı döneme ait olduğu düşünülür. (14-15.yy) Kaçkarlar’ın Anadolu’ya geçit verdiği Başhemşin ve Tatos Geçidi’ne yakın konumdadır. Dikdörtgen planlı kale, sarp bir kayalık üzerine kuruludur.

Şimşir Ormanı

-

Şimşir Ağacı; Şimşirgillerden olup yaprakları hep yeşil kalan bir süs bitkisidir. Şimşir ağaçları dünyada en sağlam ağaç olarak da bilinir. Şimşir kaşık ve tarak yapımında kullanılır. Bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Çoğunlukla sık dallı bir çalı, bazen 10 metreye kadar boy salan bir ağaçtır. Çiçekleri yeşilimsi sarıdır. Meyvesi ve yaprağı mersine benzer. Yaprağının tepesi siyahtır. Bu ağacın kerestesinden de faydalanılır.

Anzer Yaylası

-

İkizdere İlçesi’nde 2105 metre yüksekliktedir. Ballıköy adı ile de anılan Anzer bir taraftan Çoruh Nehri ve Bayburt Kenti’ne diğer taraftan Trabzon Uzungöl Turizm Merkezi’ne bağlanır. Bir geçiş bölgesinde olmasının getirdiği kültürel etkilerin yanısıra Meles, Petran, Kabahor, Garzavan yaylalarıyla çevrili konumuyla geleceğin önemli turizm merkezlerinden biri olma yolundadır. Kırklardağı eteklerinde yer alması bir yayla merkezi niteliğindedir. Yeme–içme ve konaklama imkanı bulunmaktadır. Dünyaca ünlü Anzer balı yaylalarının bin türlü çiçeğinden damıtılır. Yaz aylarında yeşilin farklı tonlarına ve kış aylarındaysa sarı ve kırmızı ağırlıklı renklere bürünerek yaprak döken ağaçlarıyla özellikle doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılığı için de cezbedicidir.

Ovit Yaylası

-

Ovit Yaylası, Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan 2400 metre rakıma sahip eşsiz güzelliği bulunan bir Karadeniz yaylasıdır. Karadeniz’in ne denli eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunu ve birbirinden bakir yaylalara sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebilmek mümkündür. Bu güzelliklere sahip olan yaylalardan bir tanesi de Ovit Yaylası’dır. Ovit Yaylası’nda yaklaşık 40-50 tane ev bulunmaktadır. Diğer yaylalara göre çok daha az ev sayısı bulunan Ovit Yaylası, yıl içerisinde hem yerli hem de yabancı yüzlerce turisti ağırlamaktadır. Ovit Yaylası’na gelen turistler, doğa ile baş başa dakikalar geçirerek el değmemiş doğanın eşsiz havasını ciğerlerinde hissedebilirler. Eğer siz de Karadeniz’in eşsiz yaylarına gitmek ve gezmek istiyorsanız Ovit Yaylası’nı seçebilirsiniz.

Demir Kapı Yaylası

-

İkizdere İlçesi’nde 2368 metre yükseklikte bulunur. Yeni dönem yapılaşmalarının dikkatlice ve genellikle ahşap malzeme kullanılarak inşa edildiği önemli bir manzara noktasıdır. 360 derecelik bir panaromik nokta olarak ön plana çıkan bir yayladır.

Baltaş Geçidi

-

Baltaş Geçidi Çamlihemşin İlçemiz  İle İkizdere İlçemizi  Birbirine Bağlayan Geçit Olmakla Beraber Ülkemiz’de Araçla Geçilebilen En Yüksek Rakim Olma Ünvaninida Korumaktadir. (3100m) Bu Yolu Takip Ederek Çamlıhemşinden  İkizdereye Geçebilirsiniz.

Çağrankaya Yaylası

-

Çağrankaya Yaylası; İkizdere İlçesi’nde, 3.200 metre yüksekliktedir. Rize’nin en büyük yaylalarından olan bölgeye yılın her dönemi ilgi gösterilmektedir. Çağrankaya Yaylası adını çevresinde bulunan dik yamaçlı tepe ve uçurumlar sayesinde oluşan ses yankılarından almıştır. Elektrik ve telefon gibi altyapıya sahip olan Çağrankaya Yaylası’nda, bakkal, kasap bulunmakta ve kır kahvesi işletilmektedir.